Veelgestelde vragen

Is een inboedelverzekering verplicht?
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht om af te sluiten. U mag zelf kiezen of u wel of geen inboedelverzekering neemt. Meer dan 90% van de bevolking heeft wel voor een inboedelverzekering gekozen. Met een inboedelverzekering bent u namelijk goed verzekerd voor alle mogelijke schade aan uw huis. Door een brand is het bijvoorbeeld mogelijk dat u uw gehele inboedel kwijtraakt. Met een inboedelverzekering krijgt u dan de nieuwwaarde van uw spullen terug. Het is dus wel aan te raden om een inboedelverzekering te nemen, als u spullen van enige waarde in uw huis heeft staan.

Waarvoor ben ik verzekerd met een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering zijn al uw spullen, die niet tot het huis zelf behoren, verzekerd. Hieronder valt bijvoorbeeld uw meubulair, electronica, kleding, sieraden en alle andere voorwerpen in uw huis. Ook spullen in uw schuur of in het portiek vallen onder uw inboedel. U bent verzekerd voor schade aan en diefstal van uw inboedel. Voor de schade bent u alleen verzekerd op het moment dat deze schade onverwachts is ontstaan. Er mag dus niet met opzet door u een voorwerp zijn beschadigd. Er moet dus altijd sprake zijn van een ongeluk. Bij diefstal of schade door derden moet u de schade eerst op deze personen verhalen. Als dit niet mogelijk is dan krijgt u de schade vergoed door de inboedelverzekering.

Hoe hoog is de premie die ik precies betaal?
Wij tonen de premie die u ongeveer per maand betaalt voor uw inboedelverzekering. De hoogte van uw premie kan in verschillende gebieden in het land iets afwijken van het getoonde bedrag. De berekening en vergelijking op onze website toont een zeer nauwkeurige schatting van de kosten. Zo kunt u dus heel eenvoudig alle aanbieders van inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken. Om de exacte premie te berekenen klikt u achter de aanbieder op ‘Info & Afsluiten’. Het maand bedrag dat wij tonen is exclusief 9,7% assurantiebelasting. Daarnaast kan een verzekeraar nog vragen om een eenmalig bedrag aan afsluitkosten. Dit bedrag staat altijd netjes vermeld als u op de website van de aanbieder uw premie exact gaat berekenen.

Geldt de getoonde dekking voor mijn gehele inboedel?
Ja, uw gehele inboedel is voor het bedrag dat onder ‘Dekking’ staat verzekerd. Wel heeft iedere verzekering haar uitzonderingen. Sieraden of een computer zijn vaak maar voor 6000 euro verzekerd. In sommige gevallen is er maar een bedrag van 10.000 euro verzekerd, bijvoorbeeld bij schuld door iemand anders. De uitzonderingen op de ‘Dekking’ staan altijd in de Algemene Voorwaarden van de inboedelverzekering op de website van de verzekeraar. Door op Meer info en Afsluiten te klikken komt u op de website van de aanbieder terecht. Daar kunt u ook de voorwaarden terug vinden.

Wat is het eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen op het moment dat er schade aan uw inboedel is ontstaan of dat er sprake is van diefstal. Stel dat u een schade heeft van €1000,- en een eigen risico van €100,-. U betaalt in dit geval de eerste 100 euro zelf, en de andere 900 euro wordt door de verzekeraar uitgekeerd. Stel dat u een schade heeft van €150,- en een eigen risico van €200,- In dit geval betaalt u het gehele bedrag van 150 euro zelf, omdat uw eigen risico hoger ligt dan de schade. De reden dat verzekeraars een eigen risico hanteren, is dat er vaak kleine schades zijn. Dit brengt vaak veel administratieve werkzaamheden met zich mee. Door een eigen risico in te voeren, worden er veel minder schades geclaimed. Hierdoor maakt de verzekeraar minder kosten, waardoor de premie laag kan blijven. Denkt u dat er een groot risico is dat u vaak kleine onverwachte schades aan uw inboedel oploopt? Neem dan een inboedelverzekering zonder eigen risico. Verzekeraars zonder een eigen risico zijn Zelf.nl, Ohra en Centraal Beheer Achmea.