Stormschade verzekering Wat vergoedt mijn woonverzekering bij stormschade?

Een flinke storm kan resulteren in flinke kostenposten. Denk aan een boom die omwaait precies op jouw dak. In dergelijke gevallen is het fijn dat zowel jouw inboedel als het huis zelf goed zijn verzekerd. De meeste woonverzekeringen bieden een prima dekking tegen schade als gevolg van storm. Op deze pagina lees je meer informatie over een stormverzekering, en lees je wat er wel niet afgedekt wordt.

Allereerst is het goed om te weten dat verzekeraars pas spreken over storm vanaf windkracht 7. Dus pas vanaf deze windkracht heeft het zin om een claim in te dienen bij de verzekeraar. De stormschade wordt dan vrijwel altijd vergoed via de opstal- en inboedelverzekering. Jouw inboedelverzekering vergoedt alle “losse” spullen en bezittingen. Denk aan jouw meubels, apparaten of kunstvoorwerpen. De opstalverzekering is er voor alle zaken die bij het huis horen, en vast zitten aan de woning. Denk aan de muren, deuren, het dat, enzovoort. Let op: is er sprake van achterstallig onderhoud? Dan kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden. De standaard inboedel- en opstalpolissen vergoeden de stormschade grotendeels al. Voor andere zaken als een buitenhuisdekking heb je een aanvullende woonverzekering nodig.

Let op: bij stormschade geldt vaak een hoger eigen risico
Claim je schade door storm? Dan heb je vaak te maken met een hoger eigen risico dan je misschien gewend bent. Dit eigen risico ligt ergens tussen de €200 en €500. Raadpleeg jouw polisvoorwaarden voor het exacte bedrag. Is er sprake van minimale schade? Bijvoorbeeld een kapotte dakgoot of een paar weggewaaide dakpannen? Bedenk dan goed of de kosten wel opwegen tegen het eigen risico, en of je de kosten niet beter zelf kunt betalen.

Wat moet ik doen in het geval van stormschade?

Is er een flinke storm geweest (minimaal windkracht 7)? En merk je dat jouw woning en/of inboedel beschadigd is? Dan dien je dit direct aan te geven bij de verzekeraar. Er zal zo snel mogelijk een expert komen kijken om de omvang van de schade op te meten. Goed om te weten: ruim de schade niet meteen helemaal op, en herstel de schade niet zelf. Het is belangrijk dat de schade-expert de situatie zo goed mogelijk kan beoordelen.

Woonpakketverzekering afsluiten? Vergelijk de goedkoopste verzekeringspakketten!